Siirry pääsisältöön

Monimuotoisuusvideoita lukioiden käyttöön


Monimuotoisuusvideoiden (REC-videoiden) suunnittelua ja opetusaineiston muokkausta yhdessä yliopiston tutkijoiden kanssa




Suomi on ympäristönmuutoksen tutkimuksen kärkimaita, ja kun puhutaan maailman tulevaisuudesta, tärkeintä on kertoa uusista tutkimustuloksista suoraan seuraavalle sukupolvelle - lukiolaisille. Helsingin yliopistossa toimivan Research Centre for Ecological Change -tutkimusryhmän (REC) tutkijat päättivät välittää tutkittua tietoa kouluihin lyhyiden videopätkien muodossa.

Helsingin yliopiston tutkijat ottivat yhteyttä opettajiin, taustaryhmän kokoamiseksi. Otaniemen lukion opettajana pääsin osallistumaan taustaryhmään. Pohdimme yhdessä tutkijoiden ja opettajien kanssa videoiden muotoa ja pituutta sekä sisältöjä. Käsikirjoitukset ja videot kävivät vielä lausunnoilla meillä opettajilla ja esimerkiksi omat opiskelijani pääsivät toimimaan koeyleisönä videoille.

Syntyi kymmenen lyhyen videon sarja ympäristönmuutoksesta ja luonnon monimuotoisuudesta. Kokonaisuus on onnistunut. Sarjassa esitellään monipuolisesti monimuotoisuutta ja sen tutkimista sekä perustellaan miksi monimuotoisuuden suojelu on tärkeää. Ikään kuin sivutuotteena sarja esittelee tutkimusta ja tutkijoiden työtä. Sarjaan pyrittiin saamaan toiveikas ja tulevaisuuteen suuntautuva ilmapiiri. Ihmiset rakentavat tulevaisuuden.

Videot julkaistiin tänä syksynä. Ne löytyvät seuraavasta linkistä: https://www.youtube.com/playlist?list=PLxeDCWQ5uB2ldyxXSYDSkU3wf0PhCihbv. Videoiden seuraksi on tulossa vielä ensi kevään aikana muuta opetusmateriaalia. Myös opetusmateriaalia pääsemme taustaryhmän kanssa kommentoimaan.

Opetusvinkki: Itse kokeilin videosarjaa opetuksessa oman BI01 kurssini kanssa monimuotoisuuden käsittelyssä jäsentelyharjoituksena. Jokainen opiskelija katsoi yhden videon ja teki siitä 1-3 dian jäsentelyn kotona. Seuraavalla oppitunnilla opiskelijoilla oli 15 min aikaa koota jäsentelyistä noin kolmihenkisen ryhmän yhteinen jäsentely, jonka ryhmä esitti (5 min) ja julkaisi osana ryhmän yhteistä diaesitystä. Mikäli opiskelija haluaa hän voi katsoa kaikki videot myöhemmin kotona.
75 min oppitunti on ajallisesti hieman tiukka koko asian käsittelyyn. Tilanteen voi ratkaista esim. siten, että edellisellä tunnilla opettaja esittelee työtavan yhden videon avulla, joka katsotaan ja opettaja näyttää esimerkin mitä jäsentelyllä tarkoitetaan.


Maija Flinkman
Otaniemen lukion biologian ja maantieteen opettaja

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Alumneja ja verkostoitumista Otaniemen lukion databileissä

Alumneja ja verkostoitumista Otaniemen lukion databileissä Otaniemen lukiossa järjestettiin syksyllä 2019 lukion historian ensimmäiset databileet. Olarin lukiossa näitä on järjestetty jo yli 20 vuotta. Ajatuksena on lukiona ja opettajina pitää yhteyttä alumneihin ja toisaalta muodostaa verkostoa nykyisten ja entisten opiskelijoiden välille. Databileet ovat matematiikka- ja luonnontiedelukion vuosittain toistuva juhla, joka järjestetään aina samaan aikaan vuodesta ja toistaiseksi myös aina samalla kaavalla. Databileiden nimi juontuu siitä, että juhliin on alusta asti kutsuttu kaikki lukion ma-lu- eli D-ryhmien opiskelijat. Erikoislukion ryhmän tunnus oli alusta asti Olarin lukiossa D ja siitä tuli nimitys datat. Kun alumneja alkoi siunaantua, kutsuttiin myös entiset datat mukaan ja vähitellen syksyisin alkoi tipahdella s-postilla kysymyksiä: Milloin on Databileet? Oli syntynyt perinne! Suunnitelmissa on ollut jopa jatkaa toimintaa niin, että nykyinen opiskelija voisi pääs

Suomen matemaattis-luonnontieteellisen alan erityisen koulutustehtävän lukiot ja uusi LUKEMA-verkosto

Kyllä Suomessa on hienoja kouluja! Otaniemen (ent. Olarin) lukion sekä Maunulan yhteiskoulun ja Helsingin matematiikkalukion opettajat kiersivät lukuvuoden 2018-2019 aikana tutustumassa Suomen matemaattis-luonnontieteellisesti suuntautuneisiin erityistehtävälukioihin. Kierros oli osa luonnontieteiden ja matematiikan elokuussa 2018 käynnistyneitä valtakunnallisia kehittämistehtäviä, jotka OKM on lukioillemme myöntänyt. Kävimme kierroksen kaikissa lukioissa, joilla on matemaattis-luonnontieteellinen erityinen koulutustehtävä. Alueittain järjesteltynä nämä koulut ovat Kokkolan suomalainen lukio, Kokkola (luonnontieteet ja teknologia) Nurmon lukio, Seinäjoki (luonnontieteet ja matematiikka) Porin suomalainen yhteislyseo, Pori (luonnontieteet) Tampereen klassillinen lyseo, Tampere (luonnontieteet) Kerttulin lukio, Turku (luonnontieteet, ICT) Turun suomalaisen yhteiskoulun lukio, Turku (luonnontieteet) Lahden lyseo, Lahti (luonnontieteet, matematiikka ja teknologia) Kaurialan

Mitä vierailukierroksesta jäi mieleen?

Mitä vierailukierroksesta jäi mieleen? Edellisessä postauksessa kerroimme tutustumiskierroksesta Suomen matemaattis-luonnontieteellisen alan erityistehtävälukioihin. Tässä lisätunnelmia kierroksesta.  Vierailimme lukuvuoden 2018-2019 aikana 13 eri lukiossa kehittämistehtäviemme puitteissa. Vierailujen tavoitteena oli tutustua luonnontieteen, matematiikan ja teknologian erityistehtävän saaneiden lukioiden toimintaan sekä lukioiden opettajiin ja rehtoreihin. Vierailuryhmään kuuluivat aina Kirsi Vakkilainen Olarista (tästä syksystä alkaen Otaniemen lukio) ja Ville Tilvis Maunulasta ja lisäksi mukanamme oli vaihtelevasti koulujemme muita opettajia ja rehtoreita. Olemme todella otettuja, että meidät otettiin niin lämpimästi vastaan ja kouluissa oltiin valmiita uhraamaan yhteiselle tapaamiselle aikaa. Tapasimme mahtavia kollegoja, kokeneita konkariopettajia, todellisia opettajapersoonia, idearikkaita ja innokkaita pedagogeja ja intohimoisia oman alansa asiantuntijoita. L