Siirry pääsisältöön

Matematiikan yö 2018

Helsingin matematiikkalukio järjesti perjantaina 24.8 perinteikkään Matematiikan yö -tapahtuman. Kaksi kertaa lukuvuodessa järjestettävä tapahtuma kerää koulun nykyisiä ja entisiä opiskelijoita yhteen viettämään iltaa ja yötä koululle. Illan ohjelma rakentuu enemmän tai vähemmän matematiikkaan liittyvien teemojen ympärille.

Tänä vuonna mukaan oli erikseen kutsuttu entistä enemmän matematiikasta kiinnostuneita opiskelijoita myös muista lukioista. Muista lukioista paikalle oli uskaltautunut yli 50 opiskelijaa ja kuusi opettajaa.

“Large scale web pages” -luento

Pulmapajan ohjeet
Illan virallisen ohjelman avasi luentosarja. Ensimmäinen luennoitsija oli Harri Valpola Curious AI- yhtiöstä, joka tutkii ja kehittää uudenlaista tekoälyä. Valpola esitteli luennossaan mitä tekoaly on, millä tavoin tekoälyä on kehitetty aikaisemmin ja mitä uutta tekoälyrintamalta voidaan ehkä tulevaisuudessa odottaa.

Illan toinen puhuja oli Googlella työskentelevä Dmitri Guirenko. Hän valotti “Large scale web pages” -luennollaan, miten suuret internetsivustot, kuten YouTube, saadaan toimimaan sujuvasti.

Illan viimeisenä puhujana oli Go-ammattilaisena Japanissa asuva Antti Törmänen. Törmänen kertoi oman tarinansa miten on päätynyt pelaamaan satoja vuosia vanhaa, perinteistä japanilaista Go-lautapelia ammattilaiseksi Japaniin asti. Antin luento käsitteli Go-pelin historiaa, japanilaista kulttuuria, omia kokemuksia ja kuvauksen miten Alpha Go-tekoäly päihitti maailman parhaat ihmispelaajat.

yhteistyötä pulmapajassa
DnD-peli
Luentojen lisäksi illan ja yön ainkana sai osallistua pulmapajaan, kilpamatematiikan ja ohjelmoinnin työpajaan, sekä pelata lautapelejä. Suurta suosiota nautti myös yli 10 tuntia pyörinyt DnD-pöytäroolipelipaja.

Illan viimeisenä virallisena ohjelmana oli perinteinen Pizzakisa. Vanhojen matematiikkalukiolaisten laatimassa kilpailussa joukkueet saavat palkinnoksi pizzaa ratkaistujen tehtävien suhteessa. Auringon noustessa pajat purettiin, luokat siivottiin, juotiin vielä viimeiset colajuomat ja lähdettiin kotiin lepäämään.


teksti: Teppo Harju, fysiikan lehtori, Maunulan yhteiskoulu ja Helsingin matematiikkalukio

kuvat: Arto Tommiska

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Alumneja ja verkostoitumista Otaniemen lukion databileissä

Alumneja ja verkostoitumista Otaniemen lukion databileissä Otaniemen lukiossa järjestettiin syksyllä 2019 lukion historian ensimmäiset databileet. Olarin lukiossa näitä on järjestetty jo yli 20 vuotta. Ajatuksena on lukiona ja opettajina pitää yhteyttä alumneihin ja toisaalta muodostaa verkostoa nykyisten ja entisten opiskelijoiden välille. Databileet ovat matematiikka- ja luonnontiedelukion vuosittain toistuva juhla, joka järjestetään aina samaan aikaan vuodesta ja toistaiseksi myös aina samalla kaavalla. Databileiden nimi juontuu siitä, että juhliin on alusta asti kutsuttu kaikki lukion ma-lu- eli D-ryhmien opiskelijat. Erikoislukion ryhmän tunnus oli alusta asti Olarin lukiossa D ja siitä tuli nimitys datat. Kun alumneja alkoi siunaantua, kutsuttiin myös entiset datat mukaan ja vähitellen syksyisin alkoi tipahdella s-postilla kysymyksiä: Milloin on Databileet? Oli syntynyt perinne! Suunnitelmissa on ollut jopa jatkaa toimintaa niin, että nykyinen opiskelija voisi pääs

Mitä vierailukierroksesta jäi mieleen?

Mitä vierailukierroksesta jäi mieleen? Edellisessä postauksessa kerroimme tutustumiskierroksesta Suomen matemaattis-luonnontieteellisen alan erityistehtävälukioihin. Tässä lisätunnelmia kierroksesta.  Vierailimme lukuvuoden 2018-2019 aikana 13 eri lukiossa kehittämistehtäviemme puitteissa. Vierailujen tavoitteena oli tutustua luonnontieteen, matematiikan ja teknologian erityistehtävän saaneiden lukioiden toimintaan sekä lukioiden opettajiin ja rehtoreihin. Vierailuryhmään kuuluivat aina Kirsi Vakkilainen Olarista (tästä syksystä alkaen Otaniemen lukio) ja Ville Tilvis Maunulasta ja lisäksi mukanamme oli vaihtelevasti koulujemme muita opettajia ja rehtoreita. Olemme todella otettuja, että meidät otettiin niin lämpimästi vastaan ja kouluissa oltiin valmiita uhraamaan yhteiselle tapaamiselle aikaa. Tapasimme mahtavia kollegoja, kokeneita konkariopettajia, todellisia opettajapersoonia, idearikkaita ja innokkaita pedagogeja ja intohimoisia oman alansa asiantuntijoita. L

Suomen matemaattis-luonnontieteellisen alan erityisen koulutustehtävän lukiot ja uusi LUKEMA-verkosto

Kyllä Suomessa on hienoja kouluja! Otaniemen (ent. Olarin) lukion sekä Maunulan yhteiskoulun ja Helsingin matematiikkalukion opettajat kiersivät lukuvuoden 2018-2019 aikana tutustumassa Suomen matemaattis-luonnontieteellisesti suuntautuneisiin erityistehtävälukioihin. Kierros oli osa luonnontieteiden ja matematiikan elokuussa 2018 käynnistyneitä valtakunnallisia kehittämistehtäviä, jotka OKM on lukioillemme myöntänyt. Kävimme kierroksen kaikissa lukioissa, joilla on matemaattis-luonnontieteellinen erityinen koulutustehtävä. Alueittain järjesteltynä nämä koulut ovat Kokkolan suomalainen lukio, Kokkola (luonnontieteet ja teknologia) Nurmon lukio, Seinäjoki (luonnontieteet ja matematiikka) Porin suomalainen yhteislyseo, Pori (luonnontieteet) Tampereen klassillinen lyseo, Tampere (luonnontieteet) Kerttulin lukio, Turku (luonnontieteet, ICT) Turun suomalaisen yhteiskoulun lukio, Turku (luonnontieteet) Lahden lyseo, Lahti (luonnontieteet, matematiikka ja teknologia) Kaurialan